Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu

 

Dessert wijn - De Wijnkelder Almere

 

De Wijnkelder Almere heeft voor u een prachtige selectie van dessert wijnen uit Frankrijk, Italië en Duitsland welke vaak alleen bij De Wijnkelder Almere te verkrijgen zijn.
Bij ons kunt u ontdekken wat voor mooie wijn er in deze landen gemaakt wordt.


Klik op het land voor een overzicht van de dessert wijnen uit ons assortiment!


Frankrijk
Frankrijk
Duitsland
Duitsland
Italië
Italië
Weergave:
 


Bezig met laden...

Bereiding van Dessert Wijn.

Dessertwijnen zijn er in grofweg 6 verschijningsvormen:

Late oogst. Vendange tardive is de Franse term, Late harvest in het Engels en Spätlese in het Duits. In de wijnbouw duidt men er mee aan dat de druivenoogst voor bepaalde wijn op een later dan gemiddeld tijdstip heeft plaatsgevonden. Doorgaans wordt in wijngaarden met het plukken van druiven begonnen wanneer deze precies rijp zijn. Uitstel kan gevaar betekenen zoals rot en schimmel en slechte weersomstandigheden. De druif krijgt dan wel tijd om verder te rijpen. Dit houdt smaaktoename in. Er worden meer mineralen uit de bodem opgenomen en omdat het aanwezige vocht in de druif min of meer kan verdampen zal het suikergehalte en smaakstof-concentraat toenemen. Wanneer zo'n 'late oogst' gunstig verloopt zal men tot een 'rijkere' wijn kunnen komen.
 
Wijnen die onder invloed van de 'Pourriture Noble', de edele rotting, zijn geproduceerd. Bij edele rotting wordt de schil van de druif poreus, waardoor er vocht uit de druif kan verdampen. Daardoor neemt het suikergehalte in het druivensap toe, maar ook het gehalte aan smaakstoffen en aroma's. Na zachtjes persen komt er stroperig en erg zoet sap uit de druif, de most. De gisting hiervan komt langzaam op gang, omdat de wijngist de concurrentie met de nog aanwezige schimmel moet aangaan. Ook het hoge suikergehalte werkt het gistingsproces tegen. Het uiteindelijke resultaat is een wijn met een hoog gehalte aan smaakstoffen en een behoorlijke zoetheid. Het plukken van de aangetaste druiven is ook een specialiteit: de trossen worden bij edele rotting niet in hun geheel geplukt; de druiven worden één voor één uitgezocht. De bekendste wijnen die volgens dit procedé worden gemaakt zijn de wijnen uit de Sauternes, in het Bordeaux gebied.
 

Trockenbeerenauslese worden de wijnen genoemd uit  Duitsland en Oostenrijk waarvan de druiven met schimmel zijn aangetast.  Trocken betekent droog. De ingedroogde druif wordt hiermee bedoeld. Beeren zijn de bessen ofwel druiven, en lese komt van lezen: gericht zoeken. Dit procedé is arbeidsintensief omdat het verschillende plukronden vereist.
 
Vin Selection de Grains Nobles: In de Elzas heten wijnen uit de Elzas die door de edele rotting zijn aangetast
 
Strowijn: (Frans: vin de paille) is een wijnsoort die gemaakt wordt van gedroogde druiven. Vaak worden de druiven op stro gedroogd, vandaar de naam strowijn. Dit levert sap op met een hoger suiker gehalte. Tijdens de wijnbereiding ontstaat hierdoor wijn met een alcoholpercentage van 14 of hoger.
 
IJswijn: De druiven voor deze wijn blijven lange tijd aan de wijnranken hangen en worden pas in de winterperiode geplukt, als ze door nachtvorst bevroren zijn. De temperatuur mag dan niet hoger zijn dan -7 °C. Als de nachtvorst niet vroeg genoeg optreedt, kunnen de druiven beschimmelen en kan er niet geoogst worden om er ijswijn van te maken. De prijs is evenredig aan de risico's die de wijnbouwer draagt om deze wijn te maken. De bevroren druiven bevatten veel suiker, smaak- en geurstoffen. Door tijdens de persing het bevroren water te verwijderen ontstaat er een zeer geconcentreerde maar ook zoete wijn.
 
Vin Doux Naturel: Dit zijn wijnen gemaakt van witte of blauwe druiven die bij of na de gisting verrijkt worden met alcohol. Het tijdstip van de alcoholtoevoeging, waardoor de gisting stopt, bepaalt hoe zoet de vin doux naturel uiteindelijk wordt. Aan de most of wijn mag maximaal 5 tot 10% alcohol worden toegevoegd. Het uiteindelijke alcoholpercentage mag liggen tussen de 15 en 21,5%
 
Tokay Aszu: uit Hongarije. Hier apart genoemd omdat het proces afwijkt van de hierbovengenoemde soorten. De uiteindelijke wijn wordt gemaakt van aszu druiven die aangetast zijn door edele rotting (zie hierboven) en ingedroogd zijn. Het sap van deze druiven levert de 'Eszencia'op, een nectar die een uitzonderlijk hoog suikergehalte heeft en zeer duur is. De aszu druiven worden verdeeld in eenheden van 25 liter die 'puttonyos' genoemd worden en die worden toegevoegd aan de most of wijn. Het aantal puttonyos dat wordt toegevoegd aan een vat van 225 liter bepaald het suikergehalte, de kwaliteit en de prijs van de wijn. Des te meer puttonyos (3 tot 6), des te duurder de wijn. Het aantal puttonyos staat ook op de fles.


 
 
 

WIJ VERZENDEN VEILIG & SNEL

 
 

CONTACT & SERVICE

De Wijnkelder Almere
Televisieweg 103
1322 BD Almere

T 0031(0)654313310

E  info@dewijnkelderalmere.nl
I   www.dewijnkelderalmere.nl


 

 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.